Enskild firma
Moms

När du driver en enskild firma är det stor chans att du är momspliktig. Att vara momspliktig innebär att du har till uppgift att dra in moms till staten. Det går till så här:

Exempel:

Du har en enskild firma och gör ett konsultjobb för 10.000 kronor. På fakturan lägger du till moms, som vanligtvis är 25 procent. Det blir 2.500 kronor. Din kund får en faktura på 12.500 kronor.

Moms tillbaka

När din enskilda firma är momspliktig, så innebär det att du har rätt att få tillbaka all moms som du betalar när du köper något till ditt företag.

Exempel:

Du köper en dator som kostar 5.000 kronor med moms. Momsen är 1.000 kronor. Den tusenlappen får du tillbaka av skatteverket. Du har med andra ord bara betalat 4.000 kronor för din dator.

Redovisa moms

Om du har en enskild firma som omsätter (säljer för) mindre än en miljon om året (utan moms) så kan du välja om du vill redovisa momsen en gång om året, eller en gång i månaden.

Omsätter du mer, så är en gång i månaden det enda alternativet.

Moms varje månad

Väljer du månadsredovisning, så fyller du i en blankett som heter skattedeklaration. Den skall vara inne senast den 12:e. Momsen för januari redovisar du senast den 12:e mars och så vidare.

Moms en gång om året

Har du årsredovisning, så redovisar du momsen i företagets vanliga inkomstdeklaration.

När du redovisar moms, så tar du upp all moms du tagit ut av dina kunder och drar ifrån all moms som du har betalat när du har köpt saker till din enskilda firma. Mellanskillnaden betalar du in till skatteverket.

Nyhetsbrev om Avdrag
I nyhetsbrevet Dina Avdrag hittar du allt du behöver

veta om avdrag när du har en enskild firma. Fyll i din
e-postadress och prova 5 nummer gratis.
 

 

Ange din e-postadress:Mer om enskild firma
Aktiebolag eller enskild firma
Ansvar
Arbetsgivaravgift
Avdrag
Bilersättning
Egenavgifter
F-skatt
Kompanjoner
Kontoplan
Lagar
Leasing
Milersättning
Moms
Periodiseringsfond
Personalskatt
Preliminärskatt
Skatt
Skattedeklaration
Skattekonto
Skatter
Sociala avgifter
Starta eget
Traktamente
VAT
Startsidan